zaterdag 1 februari 2014

Matigheid


Omdat ik dit blog tarot als bindende factor heb gekozen, heb ik op een site over tarot een kaart getrokken. Het was de matigheid. Ik vond het wel een zeer passende kaart, niet alleen zal ik moeten matigen met eten maar ook met mijn enthousiasme om af te vallen. 
 
 
 

De eerste week leverde een knallend resultaat op. De weegschaal liet meteen 6 kilo minder zien. Kijk, zo krijg ik wel zin in het programma, nog een maandje doorknallen en we zitten op gewicht. Nee hoor, geintje, zo denk ik niet echt. De kilo’s die ik verloor waren gewoon vocht dat ik vasthield omdat ik ongesteld moest worden. Maar het staat leuk in de statistieken van het voedingscentrum op internet. Daar vul ik iedere dag in wat ik eet. Het is een makkelijk programma het geeft inzicht in hoeveel Kcal je eet en het berekend meteen het gemiddelde van de afgelopen maand. Ook zie je of je genoeg vezels, eiwit etc. binnenkrijgt. Maar er is meer je kunt er ook je voedselafdruk meten, wat jou voedselkeuze voor gevolg heeft voor het milieu. Maar ook kun je, als je een week lang invult wat je eet, je snoep en snackgedrag in kaart brengen en daar doelen in gaan bepalen. Ik dacht eerst dat deze tool niet werkte, maar dat kwam omdat ik dus niet gesnoept heb in de eerste week. Ik zondig namelijk door een wijntje met een stukje kaas te nemen. Maar dat ziet het programma als gewoon voedsel, wat natuurlijk weer een beetje vreemd is.

De tweede week is er wat minder af: één kilo minder geeft de weegschaal aan. Maar dit is het tempo waarin het in het vervolg zal gaan. Ik eet door de week 1300 kCal. En in het weekend 1800. Gemiddeld geeft dat 1500 per dag en daarbij val ik dan één kilo per week af volgens de tools die ik heb ingevuld op de site van Mieke Kosters. Ik vind het wel fijn dat deze site en ook de site van het voedingscentrum gewoon gratis is. Als je wilt afvallen, zijn alle tools gewoon gratis op internet te vinden, blijkt nu ik me er wat meer in verdiep.

De kaart matigheid betekend ook dat je in je werk niet te fanatiek aan de gang gaat, maar ook niet laks moet zijn. Ik denk dat dit ook zeker voor het afvallen geld. Het zal toch een kwestie worden van de lange adem want ik wil 25 kilo afvallen, dus het komende half jaar zal ik matigheid moeten aanhouden bij het eten. Als je dan te fanatiek aan de gang gaat in het begin dan houd je dat niet vol. Door in het weekend wat ruimte in te bouwen, kan ik toch etentjes geven en uit eten gaan. We gaan het meemaken. Om mij op het juiste pad te houden heb ik een kalender gekocht waar ik voor iedere geslaagde dag een fijne motivatie sticker mag plakken.


Vandaag is de maand februari begonnen. Januari stond bij mij in het teken van de financien op orde krijgen. Ik heb deze maand geprobeerd om een paar weken met zo min mogelijk geld rond te komen en verder allerlei bankzaken geregeld. Zo ben ik in januari dan eindelijk, als de laatste persoon in Nederland, ook overgestapt op internetbankieren.  

Voor de maand februari wil ik mijn creativiteit meer gaan ontplooien. Ik zou bij de Volksuniversiteit een creatieve cursus gaan doen, maar wegens gebrek aan belangstelling gaat deze niet door. Dan maar aan de slag met het boek The artist way waar ik gister een enthousiast verhaal op internet over las. Dus ben ik direct naar de bieb gegaan, en vanmorgen met het boek aan de slag gegaan. Ik heb een brain drain gedaan, ( schrijven wat er in je opkomt) en s’middags gaan fotograferen in de haven.


 

3 opmerkingen:

 1. Wat een toepasselijke kaart! Matigheid, daar gaat het precies om. De balans bewaren. Maar meteen ook zo moeilijk. Je eerste weken klinken goed! Leuk dat je die stickers hebt doorgevoerd. Ik hoop dat je je in het boek The Artist's Way niet door het wollige en zweverige taalgebruik laat afschrikken, de Nederlandse vertaling is erg lelijk. Grappig, ik zat me net af te vragen of ik misschien weer ruimte in mijn agenda moest reserveren voor een wekelijkse 'Artist date', waarin even niets hoeft en ik iets kan doen om de boel weer op te laden (net als bij jouw havenfotografietoertje), want dat 'ik moet eigenlijk'-zeurstemmetje gaat bij mij 24/7 door.
  Ik ga straks ook effe een Tarotkaartje trekken, leuk idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, ik trok de Hogepriesteres. Naar binnen keren, niet teveel actie ondernemen, maar vooral een innerlijk proces aangaan en vertrouwen op mijn intuïtie. En daarbij ook: afgaan op wat voor mij goed voelt, zonder dat ik allerlei feitenkennis hoef te hebben (gelukkig maar, want al die voedingstheorieën spreken elkaar zo tegen, over wat nou wel en niet goed is voor de mens). Ik kijk ook altijd naar de onderste kaart, die mijn angsten weergeeft. Lekker dan, zwaarden 9, de piekerkaart. Ik moet dus ophouden met piekeren en met me zorgen maken of het wel gaat lukken, of ik het wel kan. Vertrouwen hebben in mezelf. Dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien is het nog niet zo'n gek idee van die tarotkaarten om even een pas op de plaats te maken en wat tijd aan jezelf te besteden. Geldzorgen vreten energie, en het is al een hele uitdaging om met weinig geld rond te komen. Maar zoals de kaarten al aangeven, vertrouw op jezelf, niet teveel piekeren. En lekker een ongedwongen artist date met jezelf waarbij je uitgaat van je intuitie en wat goed voelt, is misschien het uitje waar de kaarten op doelen.

  BeantwoordenVerwijderen