dinsdag 15 april 2014

Goede voornemens en de werkelijkheid


Alweer enige maanden geleden kreeg ik een verzoek van een vrouw die ook over afvallen wou gaan bloggen. Ze schreef:

 “Ik heb de neiging om mijn blog na enige tijd weer van het toneel te laten verdwijnen. Ik verzoek je hierbij om als dit gebeurt, mij hierop aan te spreken.”

Maar zo’n verzoek vind ik een beetje moeilijk. Zelf ben ik ook wat minder enthousiast aan het bloggen. Dit komt omdat ik  twee kilo ben aangekomen. Gelukkig is de psycholoog waarbij ik op de weegschaal ga staan een positief ingesteld mens. “Het is maar twee kilo, het hadden er makkelijk vijf kunnen zijn. Je bent immers op vakantie gegaan en uit logeren gegaan” Ja, dat is waar, het had ook meer kunnen zijn. Maar als ik mezelf meteen weer bij de kladden had gegrepen, was er niets bijgekomen. “Je moet niet zo streng voor jezelf zijn, probeer gewoon de komende periode niet aan te komen, dat is ook al goed.”

Het is wel fijn als iemand mild voor je is, en misschien is het ook wel een goede benadering. Als je te streng bent voor jezelf gooi je op een gegeven moment het bijltje erbij neer. Met een mildere, liefdevolle aanpak houd je het misschien langer vol.

Dit kan ook een goede tip zijn voor mijn medeblogger. Leg de lat niet te hoog. En bloggen over je strubbelingen met je voornemens is leuk om te lezen. Want het is zo herkenbaar. Iedereen heeft er moeite mee. Je denkt op 1 januari, dat gaan we even doen. Dit jaar gaat het lukken. Ik ga het prioriteit nummer één geven. Dan komt het wel goed. Ik heb toch geen andere grote projecten dit jaar. Maar na de eerste enthousiaste weken komt de klad er toch in. Een drukke periode op het werk, je voelt je een beetje ziek  en daarna ga je weer op vakantie. En de weegschaal is geduldig. Die praat niet tegen je. Je zult mensen om je heen moeten hebben die je op je gedrag gaan aanspreken, maar die ook mededogen kennen. Dus ja, ik ga mijn medeblogger er maar eens op aanspreken dat het niet goed gaat met haar voornemens en haar vragen wat zij er aan gaat doen.  En  dan heb ik er alle begrip voor dat het soms wat moeilijk is om je aan je voornemens te houden.

 

2 opmerkingen:

  1. I'm back! Dank je wel dat je me bij de les geroepen hebt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop dat het nu goed met je gaat en dat het gelukt is om die twee kilo weer los te laten.

    BeantwoordenVerwijderen